


Hoe kun je een eetmoment verantwoord organiseren?
Als het echt noodzakelijk is om met de klas een eetmoment in de kring te hebben in het praktijklokaal, dan is het cruciaal om dit op een verantwoorde manier te doen en duidelijke regels te stellen:
- Afgebakende tijd en plaats: Plan een specifiek tijdstip in waarop gegeten en gedronken mag worden. Bij ons op school is dat tussen 9.20 en 9.30 uur. Zorg voor een duidelijke afgebakende plek in het lokaal waar dit gebeurt, bijvoorbeeld een schoon en afgeruimd deel van de ruimte, in de kring.
- Hygiëne: Zorg ervoor dat de leerlingen hun handen wassen voordat ze gaan eten en zeker nadat ze gegeten hebben. Denk aan alle giftige stoffen... Zorg voor afvalbakken in de buurt en ruim eventuele voedselresten en verpakkingen direct op.
- Soorten voedsel: Beperk het soort voedsel dat is toegestaan. Vermijd bijvoorbeeld druipende en knoeiende producten zoals meloen en sinaasappels. Kies voor makkelijk te hanteren en minder risicovolle snacks.
- Gedragsregels: Stel duidelijke gedragsregels op. Verbied bijvoorbeeld rondlopen met eten en drinken, en benadruk dat er rustig en geconcentreerd gegeten wordt. Eten en drinken kan de concentratie van leerlingen verstoren, wat nadelig is voor het leerproces en de veiligheid.
- Toezicht: Zorg voor voldoende toezicht tijdens het eetmoment. Een docent of begeleider moet aanwezig zijn om de regels te handhaven en eventuele problemen op te lossen.
- Schoonmaak: Na het eetmoment moet de ruimte grondig worden schoongemaakt. Verwijder alle voedselresten, veeg de vloer en maak de tafels schoon.
