Ongedierte in je lokaal: een vies verhaal!
Stel je voor: je bent aan het werk in het praktijklokaal, lekker bezig met je project. Maar dan zie je ineens een muis voorbij schieten, of er zwermen fruitvliegjes om je hoofd. Jakkes! Niet alleen vies, maar ook nog eens super ongezond!
Muizen: meer dan alleen knagen aan je kaas
Muizen zijn niet alleen vies, ze kunnen je ook knap ziek maken. Ze dragen allerlei bacteriën en virussen bij zich, die je via hun poep, pies en spuug kunt binnenkrijgen. Denk aan salmonella, waardoor je super ziek wordt met buikpijn, overgeven en diarree. Of leptospirose, een bacterie die via hun urine wordt overgedragen en je nieren en lever kan aantasten. Er is zelfs een virus, hantavirus, dat longproblemen kan veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over allergieën die je van muizen kunt krijgen.
Fruitvliegjes: kleine irritaties, grote problemen
Fruitvliegjes lijken misschien onschuldig, maar ze zijn echte bacteriën- en schimmel-taxi's. Ze vliegen van rottend fruit naar jouw eten en kunnen zo allerlei viezigheid overbrengen. Gevolg: voedsel bederft sneller en je kunt er voedselvergiftiging van krijgen. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor fruitvliegjes, met jeuk en ademhalingsproblemen als gevolg.
Kakkerlakken: de horror van het praktijklokaal
Kakkerlakken zijn misschien wel de engste ongedierte die je in een lokaal kunt vinden. Ze zijn supervies en dragen allerlei ziektes over, zoals salmonella en dysenterie (ernstige diarree met bloed). Ze houden van donkere, vochtige plekken en zijn dol op voedselresten.
Mieren, vliegen en zilvervisjes: de rest van de bende
Mieren zijn vooral irritant, maar ze kunnen ook voedsel besmetten. Vliegen zijn net als fruitvliegjes echte ziekteverspreiders. En zilvervisjes? Die zijn niet zozeer gevaarlijk voor je gezondheid, maar ze knagen wel aan papier en textiel.
Extra gevaar voor mensen met longproblemen
Heb je last van je longen, bijvoorbeeld omdat je vaak een longontsteking hebt? Dan moet je extra oppassen! Zilvervisjes kunnen allergische reacties veroorzaken en fruitvliegjes kunnen longinfecties overbrengen.
Hoe komen we van dit ongedierte af?
Ongedierte bestrijden is lastig. Ze planten zich snel voort en zijn moeilijk te vinden. Vaak heb je een professionele ongediertebestrijder nodig. Maar het begint allemaal met een schone omgeving.
Wat kun jij doen?
- Ruim je troep op! Laat geen eten en drinken rondslingeren.
- Gooi afval direct weg! Gebruik de afvalbakken en leeg ze regelmatig.
- Maak het lokaal schoon! Zorg ervoor dat oppervlakken schoon zijn en er geen voedselresten liggen.
- Meld het probleem! Zie je ongedierte? Meld het aan je docent of de schoolleiding.
ARBO-regels
Er zijn regels over hoe een werkplek eruit moet zien om gezondheidsproblemen te voorkomen. Deze regels zijn er ook om ongedierte te bestrijden. Als er sprake is van overlast door ongedierte, dan is de school verplicht om actie te ondernemen.
Bronvermelding
- RIVM: Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft veel informatie over de gezondheidsrisico's van ongedierte.
- GGD: De Gemeentelijke Gezondheidsdienst kan je meer vertellen over ongediertebestrijding in jouw omgeving.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat ons praktijklokaal schoon en veilig is!